Etusivu – Asiakastarinat

Humppilassa kiviaines siirtyy Hyundailla

Kuljetus Olavi Ketola operoi Kangaskallion kiviainesalueellaan Humppilassa yhteistyössä Hämeen Kuljetus Oy:n kanssa. Autojen lastauksessa Hyundai pyöräkuormaajat ovat osoittautuneet tehokkaaksi ja järkeväksi valinnaksi.

Olavi Ketola on pitkän linjan kone- ja kuljetusyrittäjä: ”Isälläni Reinolla oli jo maatalouden ohella koneurakointitoimintaa ja itse lähdin yrittäjäksi 70-luvun loppupuolella eli nyt on menossa jo 46:s vuosi. Alussa tein traktoriurakointia ja sitten tuli maarakennusurakointi kaivukoneilla mukaan toimintaan. 90-luvun alkupuolella kävin liikenneyrittäjäkurssin ja aloitin myös kuljetustoiminnan sora- ja vaihtolava-autoilla. Tänä päivänä keskitymme autojen lastaukseen Hyundain pyöräkuormaajalla, jolla tehdään myös talvisin lumihommia, sekä kiviaineksen kuljetuksiin kahdella Scanian nuppiautolla. Lisäksi käytössä on John Deeren traktori lähialueen sorakuljetuksiin ja metsäteiden kunnostuksiin sekä Cat 938 pyöräkuormaaja yleishommiin. Olen osakkaana Hämeen Kuljetus Oy:ssä, johon kuuluvien yrittäjien sora-autot ajavat myös materiaalia kiviainesalueeltamme, missä murskauksen ja seulonnan hoitaa Seppälän Kiuaskivi Oy”, kertoilee Ketola.

Kiviaineksia tuotetaan monenlaisiin tarpeisiin

Vuonna 2009 käyttöön otetulta Kangaskallion kiviainesalueelta tuotetaan materiaalia merkittävällä volyymilla. ”Kiviaineksia ajetaan Hämeen Kuljetuksen alla pääasiassa rakentamisen ja betoniteollisuuden tarpeisiin, sekä ratarakennustyömaille ja hiekoituskäyttöön. Kysyntä on pysynyt edelleen hyvällä tasolla ja toivotaan että tarvetta on jatkossakin laadukkaille materiaaleille”, Ketola toteaa.

Hyundai ansainnut kannuksensa

Ensimmäisen pyöräkuormaajan Ketola hankki vuonna 2007: ”Oli luontevaa mennä kaupoille Suomen Telakoneelle, mikä sijaitsee naapurissa samalla kylällä. Tein kaupat Rautionmaan Matin kanssa käytetystä Volvo 50C koneesta ja siitä lähtien on tehty Telakoneen kanssa hyvää yhteistyötä. Jonkun vuoden kuluttua Volvo päivittyi 110E malliin ja sitten vuonna 2009 tuli ensimmäinen Hyundai mallia HL757-9. Välissä kokeilimme vielä Volvo 110E mallia, mikä vaihtui uuteen Hyundai HL760-9A malliin kuutisen vuotta sitten. Nyt vuodenvaihteessa hyvin palvelleen pyöräkuormaajan tilalle tuli pykälää suurempi Hyundai HL970A, mistä kaupat tehtiin Telakoneen Nurmen Villen kanssa reilussa hengessä”.

Hyundai on osoittautunut erittäin hyväksi pyöräkuormaajaksi lastauskäytössä. ”Kone on tehokas, mukava käyttää ja erittäin luotettava. Hyundai on myös hankintahinnaltaan järkevällä tasolla ja käytetty kone pitää hyvin hintansa - meillä tunteja tulee vuodessa noin tuhat ja vaihtoväli on viitisen vuotta. Telakoneen varaosa- ja huoltopalvelut pelaavat esimerkillisesti kuten asiakaspalvelu joka tilanteessa; Rautionmaan veljesten hyvistä arvoista pidetään yrityksessä edelleen kiinni uuden omistajuudenkin aikana”, kehuu Ketola.

Hyundai HL970A kotonaan lastaustyössä

Uusi Hyundai HL970A on työpainoltaan 27-tonninen pyöräkuormaaja, varustettuna polttoainetaloudellisella Stage V -päästötason, väkevästi vääntävällä Cummins L9 -moottorilla, missä tehoa 325 hevosvoimaa. Uusi polttoainetta säästävä Smart Power -tila optimoi moottorin kierroslukua raskaissa töissä automaattisesti - koneen suorituskyvyn silti heikkenemättä. Hydrauliikka tunnistaa kuorman painon automaattisesti ja kuormaajan ohjausjärjestelmä on sähköhydraulinen, mikä tekee työskentelystä tarkempaa ja miellyttävämpää.

”Kyllä kehitys on mennyt monessa asiassa taas aimo harppauksen eteenpäin. Tämä uusi HL970A menee voimalla penkkaan ja etenee vauhdilla kauha täynnä isojakin nousuja montulla. Hyundain kuljettajaystävällisyys on aina ollut hyvällä tasolla ja tässä uuden sukupolven koneen tilavassa ohjaamossa viihtyy aiempaakin paremmin. Ergonomia-asiat on mietitty loppuun, ikkunat ovat isot ja äänieristys erinomainen samoin kuin varustelutaso. Ja hyvä juttu on se, että AdBlue-järjestelmällä varustettu moottori hoitaa regeneroinnin huomaamatta ilman erityistoimia silloin kun on sen aika”, ilmoittaa Ketola.

Hyundai HL970A on tehty kovaan työhön mikä näkyy rakenteissa mm. järeämmissä, öljyjäähdytetyissä HD-akseleissa. ”Jämäkät akselit tasapainottavat kantamista ja lastaamista isoilla massoilla, varsinkin puomi ylhäällä ajettaessa. Niiden elinikä on perusakseleita pidempi ja ne säästävät myös jarrujen rakenteita”, uskoo Ketola.

Laatuvarustelulla  viimeistelty kokonaisuus

Hyundain pyöräkuormaajat tulevat Suomeen tehtaalta hyvin varustettuna, mm. lisähydrauliikalla. ”Telakoneella laitettiin työvalot kuntoon sekä tasovilkut taakse varoittamaan muita montulla liikkujia. Kone myös varusteltiin pikakiinnikkeellä ja sopivalla kauhavarustuksella. Vaakana on uusi Tamtron One Power, mistä punnitustiedot siirtyvät pilvessä Hämeen Kuljetuksen järjestelmiin ja koneen näytölle tulee tarkat tilausohjeet. Tamtronin uusi kosketusnäyttö on oikein toimiva ja varusteena on printteri, jolla voidaan tarvittaessa tulostaa perinteiset vaakalaput. Telakoneella asennettiin lisäksi lohkolämmitin ohjaamon sisäpistokkeella. Meillä on montulla kevythalli, missä konetta säilytetään sääsuojassa ja talvella töpselin päässä kuljettajaa odottaa lämmin kone”, kertoo Olavi Ketola.

 

Alkuperäisartikkeli julkaistu: Kivirock 1/23.