Etusivu – Asiakastarinat

Kiireisin vuosi talvikunnossapidossa – Pihapojat luottaa LM Trac -koneisiin

Ahtaalta näyttää, tosi ahtaalta, mutta Pasi Hirvonen saa ajettua LM Trac 587:n ulos pieneltä pihalta ja käännettyä sen kolhimatta kadun varteen parkkeerattuja autoja.

Hirvosen firma Rauman Pihapojat vastaa monen kiinteistön talvikunnossapidosta Vanhan Rauman maailmanperintöalueella.

"Yrityksemme täytti juuri kymmenen vuotta. Tämä on ollut kiireisin talvi. Lunta alettiin aurata poikkeuksellisen varhain, jo lokakuussa. Lunta on satanut tavallista enemmän, joten aurata on sitten saanutkin", kertoi Hirvonen kahvipaussilla.

Länsirannikolle tyypilliseen tapaan lämpötila on taas sahannut nollan vaiheilla. Se on tarkoittanut lunta, jäätä ja jäätynyttä lunta. Siksi hiekoittamaan on pitänyt lähteä usein. Aurauksessa, hiekoituksessa ja lumenajossa Pihapojat luottaa LaiMun koneisiin. Samoin hiekanpoistossa, joka kevään koittaessa työllistää eniten. "Meillä on viisi LM Traciä, uusia ja käytettynä ostettuja. Emme ole muita harkinneet, kun vielä huolto ja varaosapalvelu toimivat hyvin", sanoi Hirvonen.

Haastattelun jälkeen Hirvosen työkoneeksi vaihtui LM Trac 687, joka isompana soveltuu paremmin lumen siirtoon. Lunta on tänä talvena pitänyt ajaa normaalia enemmän pois varsinkin keskustan alueelta. LaiMun toimitusjohtaja Markus Miekanmaan mukaan yrityksessä eletään hektistä aikaa, kun valmistaudutaan kevään ja kesän toimituksiin. "Jatkuvasti on menossa tuotekehitysprojekteja, isompia ja pienempiä. Siksi tuossa näkemässäsi 687:ssa näkyi erikoinen teippikiinnitys. Vaihdoimme ohjaamon äänieristemateriaalia. Desibelimittaukset olivat ok, mutta haluamme kuulla mitä koneen käyttäjä sanoo. Pihapojat on hyvä kumppani tällaisissa kokeiluissa", kertoi Miekanmaa.

Usein tuotekehitysideoita tulee myös kentältä. "Kuskit istuvat ohjaamossa pitkiä aikoja. He kysyvät voisiko esimerkiksi hydrauliikan ulostulokohtaa vaihtaa tai saisiko sähköt tuohon? Mahdollisuuksien mukaan tehdään muutoksia ja kokeillaan", kertoo Miekanmaa. "LM Trac 687 ja 587 ovat suosittuja koneita kiinteistönhuollossa. Niitä menee etenkin alueille, joissa on tällaisia talvia", jatkaa Miekanmaa.

Haastatteluhetkellä Rauman kauppatorilla lämpötila oli nollan tuntumassa. Kadut ja parkkipaikat olivat jäisiä ja polanteisia. Sään lämmettyä samat koneet hyrisevät toisenlaisissa työtehtävissä. Ja sitähän piisaa. Esimerkiksi hiekoitussoran keruuta, viheralueiden rakennustöitä, sorateiden lanauksia, katujen ja alueiden pesua, harjausta – niin ja tietenkin nurmikon leikkuuta.

 

Alkuperäisartikkeli julkaistu: LM Uutiset 2/2024